zondag 5 maart 2017

BPs tips 4: voorbeeldfunctie

De directeur die zelf elke dag te laat komt, die elke vergadering laat uitlopen, Bazen die roddelen over medewerkers of rommelen met de kilometeradministratie. Het zijn voorbeelden van managers die de regels die binnen een organisatie gelden aan hun laars lappen. Uit in 2015 gepubliceerd onderzoek van Grant Thornton onder vijfhonderd werknemers van middelgrote commerciƫle en non-profit organisaties blijkt hoe belangrijk het is dat u als leidinggevende het goede voorbeeld geeft. Het blijkt namelijk vaak het gedrag van leidinggevenden te zijn dat het werkplezier van werknemers belemmert.

Nieuw is dat natuurlijk niet. Immers Baden Poweel zei in 192 als ('Wenken voor leiders'):
"Wat de leider doet, zullen zijn jongens doen. De leider weerspiegelt zich in zijn verkenners. Zij nemen zijn zelfopoffering en gemeenschapszin over, alleen reeds door het voorbeeld."
Elke scoutleider kan beamen dat dit vandaag de dag nog waar is. Wie nooit zelf een keer de afwas doet, krijgt alleen maar meer weerstand tegen afwassen. Wie niet zelf mee helpt/wandelt/klust zal de jongeren lastig tot niet in beweging krijgen.

Nog erger is het als leiders zelf juist het tegenovergestelde doen: dus jongeren mogen niet roken (ondanks een al aanwezige verslaving) en de leider steekt een peuk op. Jongeren worden geachte elke keer te komen en de leider is er maar af en toe. Jongeren worden aangesproken dat zij anderen niet mogen pesten, maar het is de leider die juist jongens/meisjes voor gek zet. Er komt dan geen saamhorigheid, het wordt geen team en de prestaties zullen tegenvallen. In het vrijwilligerswerk te merken aan niet toenemende ledentallen en steeds meer wegblijvende jongeren. In het zakenwereld zijn omzetdaling en kostenstijging het gevolg. Ziekteverzuim neemt toe, motivatie neemt af.

Misschien toch in de gaten houden:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten